torstai 25. helmikuuta 2016

Vitamiineja topikaalisesti?

Tänään sain kipsin vihdoin ja viimein pois ja voitte kai kuvitella, että koipi näytti aivan järkyttävältä keltaisine jodijäänteineen (leikkaukseen valmistava alueen puhdistus) ja kuivan ihon suomuineen. Iho on kuin mustesienen lakki, höh.

Kuva: YLE
En viitsi kiusata teitä kuvilla, enkä oikein saakaan jalkaa taipumaan niin, että voisin kuvata esimerkiksi nilkan syrjässä olevan arven. Ihoa ja arpea ainakin joutuu hoitamaan huolella ja kauan, ennenkuin mitään normaalia on näköpiirissä. Turvoksissakin nilkka on  - edelleen. Pohje ei kyllä ollut paljoakaan kutistunut,  mitä arvelinkin. Vahvat pohjelihakset eivät katoa niin nopsaan.

Tästäpä päästäänkin aasinsiltana ihon hoitoon vitamiinien avulla. Nyt puhutaan siis topikaalisesta käytöstä, eli iholle suoraan laitettavista. Voiteiden mukana tietty.


Aloitetaan A:sta. A-vitamiini on paras ihon ikääntymisen hidastaja. Siitä (ja sen johdannaisista, retinoideista) on yli 700 tutkimusta, jotka todistavat sen tehoa. Retinoidit myös sitovat kosteutta, pehmentävät ihoa ja hälventävät hyperpigmentaatiota (maksaläiskiä).

A-vitamiinia sisältäviä voiteita tulisi käyttää öisin, sillä auringonvalo tekee ne tehottomiksi. A-vitamiineja (ja retinoideja) on monissa käsikauppavoiteissa, mutta reseptillä saatavat ovat tehokkaimpia (Suomessa Avitcid), joskin ne aiheuttavat ihon ärtymistä ja kuoriutumista. Jos ihosi on todella herkkä, käytä käsikauppavoiteitakin vaikka joka toinen yö.

B3-vitamiini (niasiini) on hyvä punoittavalle iholle. Itse koin herätyksen tämän vitamiinin suhteen, kun ostin eräältä Puolan reissulta muutamalla eurolla Soraya-merkkisen niasiinivoiteen (kuva alla).

Niasiini kiihdyttää ihon keramidi- ja rasvahappotuotantoa ja näitä molempia tarvitaan ihon suojaamiseen. Tällainen voide on todella hyvä kuivalle ja herkälle iholle, joskinvoin sanoa, että se tasapainotti myös minun sekaihoani ja vähensi sen kiiltelyä. Ostan toistekin, kunhan jostakin sitä löydän.

Niasiini myös estää pigmenttin siirtymisen soluihin, joten se ehkäisee maksaläiskiä ja onpa sen todettu myös hillitsevän ihon punoitusta.

Käyttö: Aamuin illoin puhtaalle iholle, ja varsinkin silloin, jos ihosi on retinoidien ärsyttämä. Voit käyttää näitä voiteita sekoitettuina.

C-vitamiini estää myös läiskien syntymistä iholle. Sen  pitoisuus voiteessa tulisi olla kuitenkin ainakin 5%, eli jos se on INCI-listalla ihan kärjessä tai keskivaiheilla, niin hyvä juttu.

C-vitamiini myös taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja siloittaa ja kiinteyttää ihoa. Käytä etenkin, jos aurinko on vaurioittanut ihoasi, ja laita sitä auringonsuoja-aineen alle joka kerta mennessäsi ulos, sillä se estää UV-peräisiä vaurioita.

E-vitamiini taas vahvistaa ihon UV-puolustusta ja kosteuttaa. Sitä pitäisi käyttää ainakin aurinkovoiteissa ja after sun -tuotteissa. Anti-aging -vaikutukseen sitä pitäisi olla tuotteessa ainakin 1%, joten etsi sitä myös INCI-listan kärkipuolelta.

E-vitamiini toimii myös vapaita radikaaleja vastaan ja se lievittää liiasta auringonvalosta saatua ihon arkuutta ja punoitusta. C-vitamiini voimistaa sen vaikutusta. Pienikin UV-säteily saa aikaan ihon normaalin E-vitamiinin hävikin, joten sitä kannattaa lisätä.

K-vitamiini (fytonadioni) taas häivyttää tummia silmänympäryksiä. Sitä käytetään usein silmänympärysvoiteissa retinolin kanssa. Retinoli paksuntaa ihoa ja vaalentaa ihon melaniinia, ja K-vitamiini estää hentoja hiussuonia vuotamasta ihon alle.

Tämän lukemisen jälkeen sitä katsookin INCI-listoja hiukan tarkemmalla sihdillä, vai mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!