tiistai 2. helmikuuta 2016

Kaikkia kosmeettisia aineita ei saa käyttää yhtä aikaa

Kyllähän kosmetiikan valmistajat aina suosittelevat, että käytettäisiin vain yhden sarjan valmisteita kerrallaan. Ihan samoin kuin ei esimerkiksi vitamiinilisistä kannattaa suosia vain yhtä ja ainoaa kerrallaan, yliannostuksen estämiseksi.


Homma saattaa olla monimutkainen juttu kosmetiikan ollessa kysymyksessä. Tässä on alla lueteltu muutamia tuotteita tai raaka-aineita, joita ei saisi yhdistellä.

Bentsoyyliperoksidi on aine, jota ihotautilääkärit Suomessa määräävät ensisijaisena hoitona akneen. Nykyään monissa ihoa kirkastavissa voiteissa on C-vitamiinia. Valitettavasti C-vitamiini oksidoituu bentsoyyliperoksidin vaikutuksesta, ja siksi myös bentsoyyliperoksidin vaikutus heikkenee, eli ne tekevät toisensa yhdessä käytettyinä hyödyttömiksi.

Kaikki happokuorinta-aineet eivät ole samaan tarkoitukseen suunnattuja. Siinä, missä salisyylihappo tehoaa parhaiten akneiholle avaten tukkeutuneita huokosia, glykolihappo (AHA, hedelmähapot) taas kuorii iholta kemiallisesti kuolleita ihosoluja. Näiden happojen yhteiskäyttö voi saada aikaan ihon liiallista kuivumista, joten niitä ei kannata käyttää samaan aikaan.

Tretinoiini (retin-a, esim. Avitcid-voiteessa) uudistaa voimakkaasti ihosoluja ja sitä käytetään aknen ja ihon valovaurioiden hoitoon (esim. maksaläiskät). Aine saa ihon kuoriutumaan pintaa syvemmältä ja se myös kuivattaa ihoa. Sen kanssa ei missään tapauksessa suositella käytettäväksi mekaanisia kuorinta-aineita, tai saatat päätyä saamaan arpisen ihon, tai ihon, josta pinta häviää tykkänään. Jotkut dermatologit suosittelevat käyttämään kuorimiseen korkeintaan musliiniliinaa, jos sitäkään. Jos käytät tretinoiinia sisältäviä voiteita, tsekkaa, ettei esim. kasvovedessäsi ole hedelmähappoja tai taikapähkinää, jotka kuivattavat ihoa liikaa.

Sooniset ihonpuhdistusharjat ja -laitteet: Kun ne tulivat markkinoille, ne ovat olleet todella suosittuja ihon puhdistusrutiineissa. Nämä harjat kuorivat ihoa jonkin verran, joten niiden kanssa yhtä aikaa ei kannata käyttää muita kuorintoja, koska kombinaatio poistaa ihon luonnolliset, kosteustasapainoa ylläpitävät aineet, joten iho kuivuu turhaan liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!