lauantai 6. elokuuta 2022

Miten munuaisongelmat vaikuttavat ulkonäköön?

Naistenlehtien jutuissa on perinteisesti kehoitettu juomaan paljon vettä, että iho näyttäisi hyvältä. Tällä on viitattu ihon kimmoisuuteen ja kosteutukseen.

Itse asiassa veden juonti ei vaikuta kumpaankaan, sillä vesi ei mitenkään kerry sinne ihoon, vaan ylimääräinen juotu vesi yleensä normaalisti poistuu kehosta munuaisten suodattamana.

Ihmisillä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat selkärangan molemmin puolin alimpien kylkiluiden alla. Ne poistavan elimistöstä liian nesteen ja kuona-aineet, joita tulee esimerkiksi lääkkeiden käytön metaboliatuotteina. Munuaisissa myös muodostuu erytropoietiinia, joka tunnetaan myös doping-aineena. Erytropoietiinilla on suuri merkitys veren punasolujen muodostumisessa, ja siksi erytropoietiinia käytetäänkin anemian hoidossa.

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash
Munuaisten toimintaongelmat voivat johtua monestakin eri syystä, joita voivat olla esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine, munuaistulehdukset, nestehukka (liian vähäinen juominen, ripuli, oksentelu, kuumeilu, verenvuoto), ikääntyminen, perinnöllisyys ja jotkin lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet ilman riittävää nesteytystä), sekä liiallinen tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Munuaisten vajaatoiminta ilmenee esimerkiksi anemiana, mikä vaikuttaa mm. ihon ja hiusten kuntoon. Hiukset kasvavat paremmin, kun hemoglobiini on normaaleissa rajoissa. Alhainen hemoglobiini voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä, vaikuttaa unen laatuun, ja tätä kautta tottakai myös ihon kuntoon ja ulkonäköön.

Munuaisongelmat ilmenevät usein myös mm. ihon kalpeutena, mustelmaherkkyytenä, kuivana ihona, ihon kutinana, ihottumina, suupielten haavaumina ja liuskoittuvina ja hauraina kynsinä. Munuaisten vajaatoiminta ja siihen liittyvä valkuaisaineiden menetys voi aiheuttaa kasvojen ja raajojen (esim. sormet, nilkat) turvotusta.

Munuaistaudin hoito riippuu lähinnä ongelmien syystä. Kuitenkin on yksi hyvä yleisohje niiden ehkäisyyn: Juo paljon vettä, sillä munuaiset todellakin ovat elimistön puhdistuslaitos, josta pitää pitää huolta.

Oikein mukavaa viikonvaihdetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!