maanantai 1. elokuuta 2022

Onnea, Sveitsi!

Näin entisenä "sveitsiläisenä", baselilaisena, täytyy tätäkin kautta onnitella vanhaa valaliittovaltiota, konfederaatiota (lat. Confoederatio Helvetica, josta tulee lyhenne CH), joka on itse asiassa modernimmin liittovaltio, joka koostuu 26 kantonista. Basel-Stadt on niistä yksi (Baselin kaupunki, erotuksena naapurissa sijaitsevasta toisesta kantonista, Basel-Landschaftista, eli Baselin kunnasta - Die Landschaft on tosin käännettynä kirjaimellisesti "maisema"). Asuin siis Baselin kaupunkikantonissa.

Sveitsin valaliitto perustettiin vuonna 1291 ja vuodesta 1891 perustamisen vuosipäivää on juhlittu 1. elokuuta, vaikka tarkkaa perustuspäivämäärää ei olekaan tiedossa. Elokuu on kuitenkin oikea kuukausi. 

Päivä on nykyään yleinen vapaapäivä, ja sitä juhlitaan monin eri tavoin. Myös useimmat kaupat ovat kiinni ja julkiset kulkuneuvot kulkevat sunnuntaiaikataulujen mukaan. Alla kuva minun lähileipomoni Sutterin näyteikkunasta Baselissa.

Sveitsissä päivää juhlitaan perhekokoontumisilla, brunsseilla, grillijuhlilla ja illalla poltetaan kokkoja ja joka puolella paukkuvat ilotulitusraketit.

Kaupoissa ja kahviloissa sekä suklaapuodeissa myydään jo hyvissä ajoin asiaan liittyviä tuotteita, kuten tässä leivonnaisia. Kuva on otettu leipomokahvilan sulkemisen jälkeen, jolloin ikkunassa ei ollut muita leivonnaisia kuin nämä leivät - muutenhan tarjolla on jos jonkinlaista lipulla/lippukuviolla/punavalkoisin värein varustettua leivosta ja leivonnaista. Päivä on myös oikeastaan vuoden ainoa, jolloin Sveitsin lippuja näkee joka puolella.

Onnea, Sveitsi!

1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!