sunnuntai 7. elokuuta 2022

C-vitamiini ihonhoidossa (+ muutama C-vitamiiniseerumi)

C-vitamiini on ehkä tehokkain antioksidantti, mitä kosmetiikassa käytetään. Se neutraloi vapaita radikaaleja ja suojaa ihoa UV-säteilyltä ja ympäristön aiheuttamilta stressitekijöiltä (ilmansaasteet). 

Sen sanotaan kirkastavan ihon sävyä ja vaalentavan arpia ja auringon aiheuttamia maksaläiskiä. Se myös estää tällaisten maksaläiskien syntymistä, joten näin kesällä käytettynä se on varsin hyväksi iholle. C-vitamiini myös estää ja hoitaa epäpuhtauksia iholla.

Kosmetiikassa käytetään pääasiassa kolmea eri C-vitamiinityyppiä eli levoaskorbiinihappoa* (L-ascorbic acid tai vain ascorbic acid), etyyliaskorbiinihappoa ja magnesiumaskorbyylifosfaattia (magnesium ascorbyl phosphate). Levoaskorbiinihappo* on tehokkain ja antioksidanttisin C-vitamiinityypeistä, ja magnesiumaskorbyyli taas hellävaraisin ja kosteuttavin, kun taas etyyliaskorbiinihappo lienee se stabiilein muoto. 

Toimivat topikaaliset C-vitamiinituotteet sisältävät tehoainetta vähintään 10%. Tällä pitoisuudella on hyvä aloittaa ja edetä siitä sitten pikkuhiljaa vahvempaan, kun iho tottuu.

Magnesiumaskorbyylifosfaattimuodossa askorbiinihappo on sidottu magnesiumsuolaan, mikä parantaa sen stabiiliutta etenkin vesipohjaisissa liuoksissa, ja sama pätee myös öljypohjaisiin valmisteisiin, sillä aine on myös lipofiilinen.

C-vitamiinia sisältävät valmisteet ovat epästabiileja hyvin herkkiä pilaantumaan, ja ne pitäisi vähintään säilyttää valolta hyvin suojattuina. Olisi hyvä myös käyttää ne nopeasti pakkauksen avaamisen jälkeen.

C-vitamiinituotteiden kanssa pitäisi välttää aurinkoa, tai ainakin käyttää hyvää aurinkosuojaa. Vaikka sanotaan, että niiden kanssa ei saisi käyttää happoja (AHA, BHA, PHA), niin se johtuu lähinnä siitä, että harvan iho kestää näitä molempia samalla kertaa, poislukien ehkä PHA, joka on todella hellävaraista.

Katsastetaanpa muutama C-vitamiiniseerumi.

Biovene Age -Defying Radiance Serum Organic Lemon 10% Vitamin C sisältää nimensä mukaisesti 10% natriumaskorbyylifosfaattia ja luomuviljeltyä sitruunaa. Seerumi on erittäin ohutta, rasvatonta, ja rusehtava väri saa epäilemään sen olevan hapettunutta. Ilmeisesti se ei sitä kuitenkaan sitä ole. Koostumus on luonnollinen ilman mikromuoveja, ftalaatteja, formaldehydejä, oksibentsonia, hydrokinonia, triklosaania tai triklokarbaania. Pakkaus on kierrätettävä. Tätä edullista seerumia myyvät mm. Lyko ja Cocopanda.


Medik8 Super C Ferulic -seerumi sisältää nimensä mukaan myös ferulahappoa, joka sopiikin hyvin C-vitamiinin seuraksi. Ferulahappo buustaa sekä C-vitamiinin, että seerumissa olevan E-vitamiinin toimivuutta iholla. Ferulahappo myös tekee C-vitamiinista stabiilimpaa ja parantaa C-vitamiinin antamaa valosuojaa. Se myös toimii säilöntäaineena ja muuten se on ominaisuuksiltaan hiukan samanlainen kuin C-vitamiini. Seerumissa on myös antioksidattista kurkumaa. 

Tässä seerumissa on tämän katsauksen korkein C-vitamiinipitoisuus, eli 30%. Ainoa negatiivinen puoli on seerumin jäätävä hinta. Tätä saa mm. Skincitystä ja Yliopiston apteekista. Toistaiseksi minulle ei ole selvinnyt, miksi tuotteessa on mitta-asteikolla varustettu pipetti.

Bielendan Super Power Mezo Serum sisältää 15% C-vitamiinia (etyyliaskorbiinihappo, joka on aika stabiilia). Koostumukseltaan se on kirkas ja geelimäinen. C-vitamiinin lisäksi siinä on mm. niasiiniamidia, glukonolaktonia ja betaiinia. Glukonolaktoni on itse asiassa polyhydroksihappo (PHA), joka ei ärsytä ja sopii näin herkimmällekin iholle. Se toimii antioksidanttina, estää ihoa vanhentavaa glykaatiota ja vahvistaa ihon kuntoa sekä vähentää ihon ärtyvyyttä ja punoitusta pidempään käytettynä. Se myös sitoo kosteutta iholle ja kuorii sitä kevyesti. Bielendaa myyvät monet nettikaupat, mm. Cocopanda, Hobbyhall ja Notino.

Novexpert Booster Vitamin C:n C-vitamiini on myös etyyliaskorbiinihappomuodossa. Siinä on 25% C-vitamiinia ja mm. glyseriiniä, afrikkalaista koivua ja ihoa rauhoittavaa, anti-inflammatorista, antioksidanttista ja ihon vanhenemista hidastavaa bisabololia sekä hyaluronihappoa. Toisin kuin muut aiemmin esitellyt seerumit, tämä on pakattu pumppupulloon, koska se on paksuin näistä seerumeista. Tätä löytyy (netti)apteekeista, marketeista ja kosmetiikkamyymälöistä, saatavuus on todella hyvä.


Sokerina pohjalla ovat  Schaebens Vitamin C -ampullit. Näitä on paketissa viisi kappaletta ja niissä on öljypohja (mm. jojoba, manteli). C-vitamiini on askorbyylitetraisopalmitaattia, joka on öljyyn liukenevaa ja jota sen takia voidaan ihoa ärsyttämättä käyttää isoja pitoisuuksia. Tuotteen C-vitamiinipitoisuutta ei tosin pakkauksessa mainita. Paketista riittää viiteen käyttökertaan ja tuotetta myyvät esim. Citymarketit ja pakkaus maksaa muutaman euron, eli tästä on hyvä aloittaa C-vitamiinituotteiden kokeilu. Tuote on vegaaninen.

Käytätkö sinä C-vitamiinikosmetiikkaa?

* Molekyyleistä saattaa olla sekä levo- ("vasen") ja dex ("oikea") -muoto, jotka ovat kuin kahden käden hansikkaat, eli peilikuvia toisiinsa nähden. Näillä on usein erilainen teho.

9 kommenttia:

 1. Erityisesti kesällä tulee käytettyä C-vitamiiniseerumia. Nyt on käytössä tuo Novexpertin seerumi ja sen kanssa päivävoiteen virkaa on toimittanut La Roche-Posayn aurinkovoide spf50. Seerumi on kirkastanut todella hyvin omaa kuivaa, hyvin vaaleaa ja herkähköä ihoani ja pikavauhtia hälventänyt punoittavia näppyjen arpia ja vähentänyt epäpuhtauksien määrää, toimii siis! Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Novexpertin seerumi onkin hyvä. Kannattaa vaan varoa kulmakarvoja sen käytössä (varsinkin jos on auringossa), sillä se saattaa vaalentaa niitä. Jos ei siis kulmien vaalennus ole tavoiteltava asia.

   Poista
  2. Hyvä tietää, mutta vaaleaksi syntyneenä kulmakarvat ovat jo ikävä kyllä niin vaaleat (ja hennot), että ovat käytännössä näkymättömät ja värjäystä on tullut välteltyä allergisen reaktion vuoksi. Noh, samalla kulmat tulee meikattua värittömien ripsien ohella :)

   Poista
 2. Mulla on ollut Murumurun c-vitamiiniseerumi ja se oli ihana! Taisi vaan mennä pilalle kun en käyttänyt tarpeeksi nopeasti...muita ei taidakaan olla nyt jemmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein katsoa, millainen tuo on. Siinä on näköjään kolmea eri C-vitamiinityyppiä, joista yksi on varsin stabiili. Jos seerumisi on säilytetty hyvin, se saattaa olla käyttökelpoista? Ellei sitten ole ihan vuosia vanhaa.

   Poista
  2. Siis se meni alle puolessa vuodessa pilalle, oli avattuna kaapissa. Oma vika kun käyttelin vaan muita enkä uskonut että menee pilalle...

   Poista
  3. Aih, no sitten se taitaa tosiaan olla pilalla :(

   Poista
 3. Itse testasin Oriflamen Novage ProCeuticals 10% Vitamin C Solution -ihonhoitokuurin, kun ilmaiseksi sain. Minulla ei ollut mitään erityistä syytä, kuten maksaläiskiä tms mihin olisin tarvinnut apua, mutta tuote tuntui hyvältä. Käytön jälkeen iho oli ainakin hyvässä kuosissa, ehkäisi ehkä epäpuhtauksiakin. Tuossa käyttämässäni tuotteessahan on 4 putelia, neljäksi viikoksi. Siinä c-vitamiinijauhe vapautetaan seerumiin ja seos käytetään viikossa, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan pulloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, se on neljän viikon kuuri! Näköjään tuo seerumiin sekoitettava C-vitamiini on levo-muodossa.

   The Ordinarylla on myös samankaltainen C-vitamiinijauhe, joka sekoitetaan muihin kasvoille käytettäviin tuotteisiin.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!