lauantai 30. marraskuuta 2013

Saksalaiset joululeivonnaiset - Lebkuchen

Jos Suomessa väännetään jouluksi piparkakkuja, niin saksalaiset torit ovat joulun aikaan pullollaan mitä herkullisimman näköisiä mausteleipäsiä, jotka oikeastaan ovat miltei kuin piparkakkuja maultaan, mutta eroavat pipareista siinä, että ne ovat sisältä ihanan, jopa hiukan tahmean pehmeitä.

Näitä kakkusia leipoivat munkit Franconiassa, Saksassa jo 1200-luvulla, mutta taito levisi vasta seuraavalla vuosisadalla. Nykypäivän lebkuchenin edeltäjiä olivat egyptiläisten, kreikkalaisten ja roomalaisten hunajakakut. He uskoivat, että hunaja, heidän ainoa makeutusaineensa tuolloin, oli lahja jumalilta ja sillä oli parantavia ominaisuuksia. Hunajakakkuja käytettin myös talismaaneina pahoja henkiä vastaan tai taisteluissa.

Vaikka lebkucheneita saa nykyään joka puolella Saksaa, keisari Frederik III teki sen aikoinaan tunnetuksi etenkin Nürnbergissä, jossa hän vuoden 1487 aikana jakoi noin 4000:lle lapselle omalla kuvallaan varustetun lebkuchenin.

Sanan lebkuchen etymologiaa ei tarkkaan tiedetä. Kuchen tarkoittaa kakkua, mutta sana leib saattaa liittyä sanoihin libum (latinaa ja tarkoittaa litteää leipää), tai saksalaisiin sanoihin Laib (limppu, leipä), Leib (vartalo, keho) tai Leben (elämä).

Sadussa "Hannu ja Kerttu" pahan noidan talo oli tehty lebkuchenista.

Näitä lebkucheneita voi helposti tehdä itsekin ja ne ovat mukavia tuliaisia joulunalusvierailuille.


Lebkuchen (n. 30 kpl)

250 g vehnäjauhoja
85 g jauhettuja manteleita
2 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
hyppysellinen kutakin näitä: neilikka, raastettu muskottipähkinä, mustapippuria myllystä
2 dl kirkasta hunajaa
85 g voita
1 sitruunan raastattu kuori (keltainen osa)
(voit myös painella kokonaisia kuorittuja manteleita leipien pintaan ennen paistamista)

Kevyeen sokeriglasyyriin:
100 g tomusokeria
1 vatkattu munanvalkuainen
1-2 rkl vettä

Voit myös sivellä lebkuchenit sulatetulla, tummalla suklaalla.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Laita voi ja hunaja pannuun. Kuumenna pannu matalalla lämmöllä (ei saa kuumentua muuta kuin niin, että voi sulaa) levyllä niin, että voi sulaa ja sekoittuu hunajan kanssa. Kaada hunaja-voiseos kuivien aineiden joukkoon ja vaivaa taikina sileäksi. Peitä ja anna taikinan jäähtyä.

Laita uuni 180C. Muovaa taikinasta pötkylä ja jaa se 30 osaan, jotka muovailet palloiksi. Lado pallot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja litistä niiitä hieman. Tarkista, että taikinakiekoilla on tilaa nousta.

Paista uunissa n. 15 minuuttia ja anna leipien sitten jäähtyä. Sekoita sillä aikaa sokeriglasyyri. Levitä kuorrutus jäähtyneittten lebkucheneitten päälle. Jätä sen jälkeen kuorrutetut leipäset kuivumaan kunnes kuorrutus ei enää ole tahmeaa.

Säilyvät ilmatiiviissä purkissa noin viikon, elleivät sitä ennen tule syötyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!